Carpe diem januar 2014

1-januar 2014 012

1. januar

Den første dag i det nye år med udsprungne hyacinter – drevet frem hos gartneren.

Mildt, men surt og overskyet vejr.

Der sker ikke vældig meget den 1. januar.  Stilheden hersker overalt med rester af nytårsfyrværkeri på gader og stræder. Selv herude på Kirkemindevej i Fogstrup ses spor.

Derfor er der god tid til at forske lidt i natur- og kulturhistorie, nu hvor hyacinterne står der i en glasvase sammen med Forsythia fra haven.

I den græske mytologi var Hyacinth en smuk ung mand elsket af både Apollon og Zephyr. Apollon og Hyacinth skiftedes til at kaste diskos. For at imponere Apollon løb Hyacinth af sted for at fange diskossen  men han blev ramt af den, da den faldt til jorden og han døde.

En drejning i historien gør vindens gud, Zephyr, ansvarlig for Hyacinths død:

Det kom til  en fejde mellem Zephyr og Apollon. Jaloux over, at Hyacinth foretrak  bueskydningens gud Apollon,  blæste  Zephyr Apollos´s diskos ud af kurs, så den  sårede og dræbte Hyacinth. Apollo tillod ikke Hades, underverdenens gud, at kræve Hyacinth. I stedet skabte Apollo en blomst, en hyacint, fra Hyacinth´s spildte blod.

Hyacinter er undertiden forbundet med genfødsel. Lad os bruge det her i forbindelse med et nyt års begyndelse: Året fødes på ny!

Forsythia har – som krydsning – intet hjemsted, men begge forældre-arter (Forsythia suspensa og Forsythia viridissima) hører hjemme i det centrale Kina, hvor de vokser i det lysåbne bjergkrat på sommerfugtig og næringsrig bund.

Videnskabelig klassifikation:

Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie: Oleaceae (Oliven-familien)
Slægt: Forsythia (Forsythia)
Det danske navn for Forsythia er Vårguld! Det vidste jeg ikke. Jamen hvor rig kan man ikke blive med vårguld i haven! At forsythia er i slægt med det smukke oliventræ, hjemhørende i Middelhavsområdet glæder mig endnu mere.Så her den 1. januar har jeg været på en lille “rejse” til både Kina og Grækenland, tilbage i myternes store rige.Det tænkte jeg ikke på, da jeg satte Hyacinter og Forsythia sammen i en vase..2-januar 2014 0132. januarEn grå dag med knapt lys. Så heldig er den kvinde og mand, som er begavet med en kejserbusk i sin have. Lysende i solens sted.Kejserbusk blomstrer vedvarende i flere vintermåneder og dufter sødt og parfumeret, når den sættes i vase indenfor.Kejserbusken gror vildt i den nordvest-kinesiske provins Gansu, hvor den danner krat på tørre bjergskråninger med næringsrig bund.I dag er huset blevet støvsuget for de sidste grannåle og juletræet alias en rødgran er kommet ud i haven, hvor jeg vil klippe det op til jorddække for roserne i tilfælde af frost.

I dag ser jeg ud på mosen gennem dråberne på dørens ruder. Jeg får øje på et genspejl af masseovnen, som jeg har tændt op i og af lyset fra lampen over spisebordet. En illusion skaber varme gule pletter i landskabet udenfor.

Og så er dagen borte og mørket sænker sig. Uh, januar! Hønsene er gået indenfor og lågen skal lukkes. Jeg må ud i det.

 

3-januar 2014 001

 

 3. januar

Her er ingen smalle steder i år; trods vintermørket lægger hønsene gavmildt æg i lange baner.

Ude i haven inspicerer de gennem hele den korte, grå dag plæner og diverse hegn for alt spiseligt.

Julens madrester har været den rene svir.

Æggeblommerne er mørkegule og smager dejligt!

” Der var et par snese, da de blev talt; og det er i grunden ikke så galt!

 

1-januar 2014 014

 

4. januar

At møde sådan en gammel mosekone på en gåtur rundt om mosen, det er både skræmmende og hyggeligt på en gang.

Men se hendes smukke grønne  tørklæde, se hendes krumme næse; er den af anden etnisk herkomst? Spændende, har hun siddet her siden solfolket beboede Danmark i bronzealderen?

Hun har for længst vendt det hvide ud af sit øje; måske fryser hun. Klimaet var betydeligt varmere dengang for fem tusind år siden!

 

2-januar 2014 003

en Janusvase med pilegrene

5. januar

Alle månedernes navne er af latinsk oprindelse og indført i Norden med Kristendommen. Før havde man de fire årstider med såtid, høsttid, slagtetid – og juletid, hvor solhverv og lysets genkomst blev fejret. Det var enkelt og bonden fulgte rytmen i naturen. Noget af et kultursammenstød må det have været i begyndelsen. Pludselig vrimler det med romerske gudenavne og romertal og året inddeles først i 10 måneder og siden i 12 måneder. Men navnene hænger ved. Den første måned i året hedder i hele den vesteuropæiske kulturkreds januar efter en romersk tvehovedet frugtbarhedsgud, der hed Janus. Heraf kommer begrebet et Janushoved. Denne guddom var således forsynet med to hoveder, et, der ser fremad og et, der ser tilbage. Det er meget passende ved begyndelsen til et nyt år, hvor vi helt naturligt både ser tilbage på året, der er gået og forventningsfuld kigger fremad mod det, som vil komme. Vi håber det bedste og skåler: Godt nytår!

Januar af Janus

Se tilbage
hvad betød det, der var
se frem
mon du finder et svar?

Ild i ovnen, ild på himlen

dagen borte

I sekundets bimlen

               

1-6.januar 2014 004                  

Hellig trekongers Dag kl.17.20 på Kirkemindevej

Den 6. januar

Nu er julen slut, markeret med Hellig tre kongers Dag.

Mørket er allerede tæt herude på landet. På afstand ligner huse langs med vejen små dyr med selvlysende øjne.

Vi  får næppe kommunal gade belysning herude. Til gengæld ses måne og stjerner klart, når himlen er skyfri.

Det er den ikke lige nu kl. 17.20. Vejret er mildt og ingen vind blæser.

Jeg går fra bussen min ene kilometer hjem  og  snapshotter, hvad der er at se.

Vise mænd fra Østerland, drog i verden ud på stand….