Carpe diem, marts

Marts

Hvorfor den romerske krigsgud Mars skal hædres både ved at få opkaldt en planet og en måned efter sig,fortæller noget om denne krigsguds betydning for de gamle romere.. Men strid og krig har været en evig følgesvend til menneskers gøren og laden og hvem vil ikke gerne have “krigslykken” på sin side? Derfor har Mars  fået sin måned af  romerne, som for et par tusind år siden underlagde sig den halve verden.Dette gudenavn fra en verden med andre religiøse forestillinger hænger stadig ved: Vi lever og har altid levet i en “blandingskultur” med hel-og halvglemte levn fra gamle tider.

Som et navn til en måned, der her til lands  svinger mellem vinter og forår er det nu meget godt. Sommetider ser det ud, derude i naturen, som om alt er dødt og ingenting vil vågne op til nyt liv igen. På kolde, grå og blæsende dage overser man de spæde vintergækker, de stadig mere svulmende skud på træer og buske. Sol  og varme skal der til, hvis foråret skal udfolde sig og trænge vinteren tilbage.

1-fra skitsebog marts 2014 002

Af min skitsebog fra Lofoten, hvor jeg  opholdt mig i tre uger i marts måned for tegne og male akvarel.

 Marts af Mars

Krigsgudens måned bleg
Dødelig bleg

Er forår på vej?
Ak nej !

MARS du  bringer

kiv og strid

Bliv borte!

Kom forår

og kærligheds tid

Vintergæk hvid !

Fordriv døden den sorte!

27-slut marts  2014 012

Da jeg kom hjem var stæren i fuld gang med at flytte ind under taget og

28-slut marts  2014 004

gule anemoner med mere blomstrede i grøftekanten på Kirkemindevej, hvor jeg bor

 

5-fra skitsebog marts 2014 006.

Før eller siden bliver det rigtig forår, både her og der og alle vegne på den nordlige halvkugle, om Mars vil det eller ej!