Kommer ej jul og hvor er mit skæg?

23-30.oktober 2013 063

På jagt efter skæg i skoven

Du ved det måske ikke, du tror det måske ikke men på naturstyrelsens hjemmeside stilles også spørgsmålet: Findes nisser og er det nissens skæg, som ses, hvis du ved, hvad du skal kigge efter?

Jamen jeg tror skam på nisser! Men når man gør det:Samme tummel hvert år, for så må jeg lede efter nissens skæg ude som inde, især ude, for nisser elsker den danske natur, ja, hele den nordiske med moser, søer , åer, elve, skove, haver, ja også byens kønne gårdhaver og parker, marker, enge, fjelde og strande, lyset der skifter, sol, frost, tø, regn, blæst og solned- og opgange.

Hvorfor har jeg ledt og leder efter nissens skæg? Nu bor jeg et sted med gunstige betingelser for fund nemlig på den midtjydske højderyg med skove, moser og mange søer og her elsker skovnisser at færdes, når de ikke er optaget af at holde øje med, om menneskenes børn opfører sig ordentligt og med at drille dem, HVIS DE IKKE GØR!

 Her i Fogstrup kender jeg en herlig lille nisse af slagsen, som jeg er blevet gode venner med for mange år siden. Han er oldgammel og jeg så gammel i gårde, at han godt gider tale med mig. Nisseper er altid fortvivlet i december måned: Hvor er min hat , min stok, mine briller,  jeg er sikker på, jeg havde dem i går og hvor, ja, Karin, hvor er MIT SKÆG?

Ingen jul uden skæg! Så nu brænder det på, som det gør hvert eneste år: Skægget skal findes, ellers slukkes alle lys juleaften, gåsen, anden, flæskestegen kan ikke steges, ovnene virker ikke, uh, heller ikke internettet, facebooks kort sagt: Hele Danmark går ned og må sidde i mørke og kede sig juleaften. Konsekvenserne er uoverskuelige. Men fortvivl ikke, Nisseper, se nu her, hvor jeg har ledt efter skæg, så kan det være, at du kommer i tanke om, hvor du har lagt det!

Sikkert er det: Nisseper er bedrøvet: I skægget findes julens magi. Men gammel, som han er, kender han alverdens sange om lyset, der vender tilbage og  de mange om det lille Kristus barn der bliver født på ny hvert eneste år. Måske hjælper det, siger Nisseper fortrøstningsfuld og synger :

Ind under jul, hvor er det trist

snefog og kulde og korte dage;

sindet sig bøjer ned til sidst,

ved ikke, hvor det skal modet tage;

mindre og mindre af dag det lyser,

hjertet i kulde og mishåb gyser,

kommer ej jul?

(Jonas Lie Ca. 1863)

Nisseper, hjælpen er nær!

27-september 2013 001

Nissepers bøn fra september

Find mit skæg og jeg giver dig mit hjerte!